Napelemes vissza nem térítendő támogatás

From: EU-Solar Zrt. <hirlevel_at_eu-solar.hu>
Date: Thu, 29 Oct 2020 18:44:37 +0000

Erre vártunk! Vagy mégse?

Kedves Bokréta Ferenc!

Az elmúlt hetekben két jelentős(nek tűnő) bejelentést tett a kormányzat az energetikai és megújuló energiát érintő beruházások támogatásával kapcsolatban.

Az biztos, hogy hatása máris érezhető: a hír elbizonytalanította a napelemes rendszer vásárlását tervezőket.

Az érintettekben felmerül a kérdés: Kell-e, érdemes-e, szabad-e várni a támogatásokat kiíró pályázatokra?

Levelünkben ezen kérdésekre adunk választ.

1. Bejelentés (30-40%-os támogatás)

Zalaegerszeg, 2020. szeptember 25. péntek: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentése:

(Forrás:portfolio. hu/gazdasag/20200925/itt-a-nagy-hir-csaladi-hazak-napelemere-is-lesz-30-40-szazalekos-tamogatasi-program-450248)

“Magyar és európai uniós forrásból 30-40 százalékos támogatást is nyerhetnek majd a családi házak tulajdonosai napelemes rendszerek telepítésére.”

A megjelent sajtóinformációk szerint a kidolgozás alatt álló pályázati program meghatározott beruházási értékig nyújt majd vissza nem térítendő támogatást a kevésbé fejlett régiókban élő, nagycsaládos háztartások számára NAPELEMES RENDSZEREK LÉTREHOZÁSÁRA.

A támogatás mértéke várhatóan 30-40% közé esik.

Ugyanakkor azok, akik élni kívánnak a vissza nem térítendő támogatással és jogosulttá válnak rá, kötelezően a bruttó elszámolás szabályai szerint köthetik meg szerződésüket.

Mit jelent ez pontosan?

Valamit valamiért: Támogatásért cserébe “kedvezőtlen” elszámolás

Hogy megértsük, mit jelent a “kedvezőtlenebb” elszámolás, ahhoz tisztában kell lennünk az eddig megszokott, úgynevezett éves szaldó elszámolás jelentésével. Ez az alapja ugyanis annak, hogy kiszámítható módon, 8-12 év alatt megtérüljön a napelemes beruházás.

Az éves szaldó elszámolás

Jelenleg “éves szaldó elszámolásos” hálózathasználati szerződést köt minden napelemrendszer tulajdonos a szolgáltatóval.

A napelemes rendszer telepítését követően az energiaszolgáltató a rendszer átvételével egy időben felszerel egy ún. ad-vesz - digitális - mérőórát, aminek köszönhetően pontosan mérni tudja a villamos hálózatra betáplált, valamint a hálózatból vételezett energia mennyiségét.
* A napelemes rendszer (elsősorban a tavaszi, nyári, őszi időszakban) napközben több energiát termel, mint amit a háztartás azonnal elfogyaszt. (Különösen igaz ez akkor, amikor nem tartózkodunk otthon.) Ilyenkor rendszerünk a megtermelt, de fel nem használt energiát betáplálja a hálózatra.
* A rendszerünk által megtermelt, villamos hálózatra betáplált energiamennyiséget a szolgáltató által beszerelt ad-vesz mérőóra pontosan leméri kWh-ban.
* Amikor viszont nem termel a saját rendszerünk, de fogyasztásunk jelentős (pl. este, amikor hazaérünk, főzünk, mosunk, tv-t nézünk, stb.) a hálózatból kell vételeznünk energiát. Ezt a vételezett energiamennyiséget szintén leméri a mérőóra (ugyanúgy kWh-ban).

Az éves szaldó elszámolás esetében az áramszolgáltató évente egyszer, a szerződési év végén elszámolja a betermelt és vételezett energiát: ez kWh-kWh elszámolást jelent a szolgáltató felé.

Egy jól megtervezett rendszer esetében ez a két szám szinte pontosan megegyezik egymással: ebből ered a beruházás kiszámíthatósága, miszerint a napelemes rendszer tervezhető módon képes lenullázni a villanyszámlát.

A bruttó elszámolás
esetén a betáplálás és a vételezés viszont nem kWh-ban, hanem forintban kerül elszámolásra, és valószínű, hogy jelentős különbség lesz a vételi ár és az eladási ár között.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hivatalos tájékoztatása szerint:

“A bruttó elszámolásban a napelemes termelő a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, azonnal el nem fogyasztott energia egységárát külön-külön határozzák meg.
Az új rendszerben a hálózatból vételezett energia árát az ellátási szerződés szerint számolják el, a lakossági fogyasztóknál tehát az egyetemes szolgáltatás egységárával egyezhet meg.
A napelemes termelő által a hálózatba táplált energia átvételi árát szintén a későbbiekben szabják majd meg.”
(Forrás:kormany. hu/hirek/jovo-nyaron-indulhat-a-haztartasi-napelemes-rendszerek-uj-tamogatasi-programja)

Most, hogy tisztáztuk az éves szaldó elszámolás, valamint a bruttó elszámolás közötti lényegi különbséget, érthetjük meg igazán a bejelentés tartalmát:
* Akik élni kívánnak (és élhetnek is) a tervezet szerinti, a 30-40%-os vissza nem térítendő támogatással, nekik kötelező lesz a bruttó elszámolás szabályai szerinti hálózathasználati szerződéskötés.
* Az ITM további nyilatkozata szerint a 2023. december 31-ig megkötött - napelemes beruházáshoz kötődő - hálózathasználati szerződések esetén 2024. év után is megmarad az éves szaldó elszámolás.
TEHÁT: akik egyéb (nem pályázatos) finanszírozási módot választanak a következő 3 évben, ők éves szaldó elszámolású szerződést írhatnak alá, ami 2023. év vége után is megmarad náluk.

Azok számára, akiknek még nincs saját szolár rendszere, de a közeljövőben tervezik megvalósítását, mindez két dolgot jelent:

- Lehetőség szerint a következő 3 évben szükséges megvalósítani a napelemes beruházást.
- Nem érdemes várni arra a támogatásra, ami tervezetten csak egy szűk réteg számára lesz elérhető, s ami a bruttó elszámolásba “kényszerít”.

Az MFB 0%-os hitel Budapesten és Pest megye területén már nem elérhető, de munkatársaink egyéb, kedvező finanszírozási lehetőségek bemutatásával segítik, ha Ön is mielőbb napelemrendszer tulajdonossá szeretne válni még az éves szaldó elszámolás megszüntetése előtt.
Élek a lehetőséggel és újrakalkulálok (https://www.eu-solar.hu/bf-2020-kalkulacio-bp/?mcid=7091226&utm_source=mailchimp&utm_medium=email&utm_campaign=bf&utm_content=2020BF1LA)

2. Bejelentés (maximum 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás)

Budapest, 2020. október 14., Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter:

(Forrás:kormany. hu/hirek/jovo-nyaron-indulhat-a-haztartasi-napelemes-rendszerek-uj-tamogatasi-programja)

“A legalább egy gyermeket nevelő családok otthonuk felújítási költségeinek a felét átvállalja az állam, legfeljebb három millió forintig.”

Novák Katalin sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy bármilyen felújítást tervez a család, a kormány ezt támogatja, legyen szó energetikai korszerűsítésről vagy akár fürdőszoba, konyha, vagy akár a teljes otthon felújításáról.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy az energetikai beruházás kategóriája jelenleg NEM TARTALMAZZA a megújuló energiaforrások (pl. napelemrendszer) kivitelezését, amint azt az alábbi jogszabályi hivatkozás jelzi:

“Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásnak az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LXXVII. törvény szerinti energiahatékonyság növekedését eredményező beruházás minősül, amely révén a végsőenergia-fogyasztás csökkenését eredményező energiamegtakarításra kerül sor [Tao. tv. 4. § 11a. pont].”
(Forrás:nav. gov. hu/data/cms439929/Energiahatekonysagi_beruhazas_adokedvezmenye_tajekoztato_20180518.pdf)

Az energetikai korszerűsítés, az energiahatékonyság növekedését eredményező beruházás pl. a
* fűtés korszerűsítése
* nyílászárók cseréj
* hőszigetelés.

A hivatkozott törvény szerint ezek szolgálják azt a célt, hogy végsőenergia-megtakarítás jöjjön létre.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a pályázati koordinálás oldaláról eddig mindig különválasztották az energetikai beruházást és a megújuló energiák használatát, és ezt a pályázati kiírás nevében is feltüntették. Például:
* GINOP-8.4.1/A-17 Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel
* GINOP-4.1.4-19 Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása

Az MFB 0%-os hitel Budapesten és Pest megye területén már nem elérhető, de munkatársaink egyéb, kedvező finanszírozási lehetőségek bemutatásával segítik, ha Ön is mielőbb napelemrendszer tulajdonossá szeretne válni még az éves szaldó elszámolás megszüntetése előtt.
Élek a lehetőséggel és újrakalkulálok (https://www.eu-solar.hu/bf-2020-kalkulacio-bp/?mcid=7091226&utm_source=mailchimp&utm_medium=email&utm_campaign=bf&utm_content=2020BF1LA)
Üdvözlettel,

Petre András

vezérigazgató

EU-Solar Zrt.

============================================================
Copyright © 2020 EU-Solar Zrt.
 Azért kapta levelünket, mert kalkulátorunkon keresztül korábban árajánlatot kért cégünktől.

Levelezés címünk:
EU-Solar Zrt.
7630 Pécs, Koksz utca 127.

** Adjon hozzá a névjegyeihez. (https://eu-solar.us20.list-manage.com/vcard?u=4c85fd5bbe9a6801e16854352&id=4b76e46b93)

Miért előnyös, ha hozzáad minket telefonja névjegyéhez? Egyrészt bármikor egy gombnyomással fel tudja hívni irodánkat, ahol kollégáink készséggel állnak rendelkezésére, másrészt azonnal tud nekünk e-mailt küldeni a központi e-mail címünkre. Ennek köszönhetően soha többé kell keresgélnie telefonszámunkat és az e-mail címünket. Mindig egyetlen kattintásra leszünk Öntől, hogy segítsünk!

Amennyiben nem szeretné lenullázni villanyszámláját és továbbra is az energiaszolgáltatóját szeretné gazdagítani, úgy ** kattintson ide (https://eu-solar.us20.list-manage.com/unsubscribe?u=4c85fd5bbe9a6801e16854352&id=4b76e46b93&e=098be8e470&c=8ec213bfd6)
a leiratkozáshoz.
Received on Thu Oct 29 2020 - 19:44:46 CET

This archive was generated by hypermail 2.3.0 : Thu Oct 29 2020 - 19:51:13 CET