Napelemes támogatások 2021-ben

From: EU-Solar Zrt. <hirlevel_at_eu-solar.hu>
Date: Thu, 12 Nov 2020 07:54:33 +0000

Ön is azt gondolja, hogy a napelemes pályázattal csak nyerhet?

Kedves Bokréta Ferenc!

Korábbi levelünkben írtunk róla, hogy az egyetlen elérhető napelem támogatás (az MFB kamatmentes hiteltámogatása) 2020.11.05-én felfüggesztésre került.


Minden bizonnyal arról is értesült már, hogy Magyarország Kormánya két energetikai és megújuló energiát érintő beruházásra irányuló támogatást is bejelentett, melyek várhatóan a jövő év folyamán kerülnek bevezetésre.

Megéri kivárni az új támogatásokig vagy nem?
A linkre kattintva egy részletes összefoglalóban találja a választ. (https://www.eu-solar.hu/vissza-nem-teritendo-napelem-allami-tamogatas-videk/?mcid=7091226&utm_source=mailchimp&utm_medium=email&utm_campaign=bf&utm_term=2020BF4LA&utm_content=2020BF4LA)

Az alábbiakban pedig röviden összefoglaljuk Önnek a lényeget:

1. Bejelentés

Zalaegerszeg, 2020. szeptember 25. péntek: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentése:
(Forrás:portfolio. hu/gazdasag/20200925/itt-a-nagy-hir-csaladi-hazak-napelemere-is-lesz-30-40-szazalekos-tamogatasi-program-450248)

“Magyar és európai uniós forrásból 30-40 százalékos támogatást is nyerhetnek majd a családi házak tulajdonosai napelemes rendszerek telepítésére.”

A megjelent sajtóinformációk szerint a kidolgozás alatt álló pályázati program meghatározott beruházási értékig nyújt majd vissza nem térítendő támogatást a kevésbé fejlett régiókban élő, nagycsaládos háztartások számára napelemes rendszerek létrehozására.

A támogatás mértéke várhatóan 30-40% közé esik.

Ugyanakkor azok, akik élni kívánnak a vissza nem térítendő támogatással és jogosulttá is válnak rá, kötelezően a bruttó elszámolás szabályai szerint köthetik meg szerződésüket.

Azaz a napelemes rendszer által termelt, és hálózatba táplált energia és a vételezett energia nem kWh-ban (kilowattóra), hanem forintban kerül elszámolásra. Márpedig a vételezett villamos energia ára jelenleg is jóval többe kerül, mint a visszatáplált.

Az éves szaldó elszámolás biztosítja a napelemes rendszerek 8-10 éves, kiszámítható megtérülését. Ezért mi úgy gondoljuk, hogy nem érdemes a bruttó elszámolással belevágni napelemes rendszer telepítésébe, amíg van lehetőség a szaldós verziót választani.

Fontos tudnia, hogy “2023. év végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező (…) háztartási méretű napelemes rendszerek esetén a jelenleg hatályos elszámolási szabályok (szaldóelszámolás) változatlanok maradnak.”
(Forrás:kormany. hu/)

Érdemes minél hamarabb elindítani a folyamatot!
Ha jövő ilyenkor kezdi el, akkor 12 hónapnyi villanyszámlája összegét adja másnak ahelyett, hogy azt a saját rendszerébe fektetné.

2. Bejelentés

Budapest, 2020. október 14., Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter:
(Forrás:kormany. hu/hirek/jovo-nyaron-indulhat-a-haztartasi-napelemes-rendszerek-uj-tamogatasi-programja)
“A legalább egy gyermeket nevelő családok otthonuk felújítási költségeinek a felét átvállalja az állam, legfeljebb három millió forintig.”

Novák Katalin sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy bármilyen felújítást tervez a család, a kormány ezt támogatja, legyen szó energetikai korszerűsítésről vagy akár fürdőszoba, konyha, vagy akár a teljes otthon felújításáról.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy az energetikai beruházás kategóriája jelenleg NEM TARTALMAZZA a megújuló energiaforrások (pl. napelemes rendszer) kivitelezését, amint azt az alábbi jogszabályi hivatkozás jelzi:

“Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásnak az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LXXVII. törvény szerinti energiahatékonyság növekedését eredményező beruházás minősül, amely révén a végsőenergia-fogyasztás csökkenését eredményező energiamegtakarításra kerül sor [Tao. tv. 4. § 11a. pont].”
(Forrás:nav. gov. hu/data/cms439929/Energiahatekonysagi_beruhazas_adokedvezmenye_tajekoztato_20180518.pdf)

Az energetikai korszerűsítés, az energiahatékonyság növekedését eredményező beruházás pl. a
* fűtés korszerűsítése

* nyílászárók cseréj
e
* hőszigetelés.

Bár kimondva nem volt, de egész egyszerűen az energetikai beruházás fogalma nem foglalja magába a napelemes rendszer kiépítését.

A bejelentett támogatások közül az egyik jelenlegi állás szerint nem fog napelemre vonatkozni, míg a másik egy vélhetően kedvezőtlenebb elszámolási rendszerbe tereli a pályázókat.

Ha már gondolkodott azon, hogy kiváltsa villanyszámláját egy napelemes rendszer segítségével, akkor most segítünk Önnek!

Fantasztikus Black Friday akcióval készülünk!

Kattintson a lenti gombra, és iratkozzon fel értesítőnkre, hogy elsőként tudjuk tájékoztatni Black Friday akciónkról!

Feliratkozom (https://www.eu-solar.hu/bf-2020-feliratkozas/?mcid=7091226&utm_source=mailchimp&utm_medium=email&utm_campaign=bf&utm_term=2020BF4LA&utm_content=2020BF4LA)
Üdvözlettel,

Petre András

vezérigazgató

EU-Solar Zrt.

============================================================
Copyright © 2020 EU-Solar Zrt.
 Azért kapta levelünket, mert kalkulátorunkon keresztül korábban árajánlatot kért cégünktől.

Levelezés címünk:
EU-Solar Zrt.
7630 Pécs, Koksz utca 127.

** Adjon hozzá a névjegyeihez. (https://eu-solar.us20.list-manage.com/vcard?u=4c85fd5bbe9a6801e16854352&id=4b76e46b93)

Miért előnyös, ha hozzáad minket telefonja névjegyéhez? Egyrészt bármikor egy gombnyomással fel tudja hívni irodánkat, ahol kollégáink készséggel állnak rendelkezésére, másrészt azonnal tud nekünk e-mailt küldeni a központi e-mail címünkre. Ennek köszönhetően soha többé kell keresgélnie telefonszámunkat és az e-mail címünket. Mindig egyetlen kattintásra leszünk Öntől, hogy segítsünk!

Amennyiben nem szeretné lenullázni villanyszámláját és továbbra is az energiaszolgáltatóját szeretné gazdagítani, úgy ** kattintson ide (https://eu-solar.us20.list-manage.com/unsubscribe?u=4c85fd5bbe9a6801e16854352&id=4b76e46b93&e=098be8e470&c=2e5fe15b48)
a leiratkozáshoz.
Received on Thu Nov 12 2020 - 08:54:47 CET

This archive was generated by hypermail 2.3.0 : Thu Nov 12 2020 - 09:01:17 CET